Cases

IF YOU WERE TO PASS AWAY TOMORROW, AND YOU ARE…

Banyak kes yang kami hadapi berlakunya pergaduhan adik-beradik pada harta pusaka selepas berlakunya kematian. Bila harta ada di depan mata, barulah kelihatan yang mana saudara dan yang mana sebaliknya. Usah berlengah dan buatlah persediaan untuk keluarga dan diri sendiri. Masa itu lebih berharga dari emas. Emas mungkin dapat dikembalikan melalui usaha yang gigih, tetapi masa yang berlalu tidak mungkin dapat diputarkan kembali. Kematian tidak mengenal waktu, tempat dan usia. Sudahkah anda membuat perancangan untuk diri sendiri? Apakah peninggalan harta itu hanyalah untuk diagihkan kepada ahli-ahli waris? Bagaimana pula harta anda boleh digunakan untuk mendapat pahala yang berterusan buat diri anda sendiri? Adakah anda menghadapi masalah yang sama? Ingin pencerahan lebih lanjut? Hubungi konsultan kami, Ustazah Azizah di talian 6581 9320 atau WhatsApp ke 9879 6195.

Husna mempunyai 5 anak kandung serta anak tiri. Husna bersyukur dengan kebahagiaan yang Allah berikan kepadanya serta suamiinya selama ini. Setelah berbincang bersama suami, mereka ingin memberikan harta sepenuhnya sama rata ke atas semua anak-anak kandung dan anak tiri kerana Husna takut dengan perbalahan keluarga, apabila dia atau suaminya meninggal dunia kelak. Bolehkah dia berbuat demikian?

Adakah anda menghadapi masalah begini? Jangan biarkan harta anda memecah belahkan keluarga apabila ketiadaan anda kelak. Rancanglah harta pusaka anda dengan bijak.

Hubungi dan dapatkan nasihat dari pakar konsultan hibah/wasiat kami, Ustazah Azizah di talian 6581 9320 atau WhatsApp ke 9879 6195.

Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara yaitu:

  • sedekah jariyah,
  • ilmu yang dimanfaatkan, atau
  • do’a anak yang soleh (HR. Muslim No.1631)

Tahukah anda, jika tiada wasiat atau hibah yang dibuat semasa hidup, harta peninggalan akan difaraidkan dan kemungkinan TIDAK DIKETEPIKAN sebahagian untuk WAQAF bagi si mati?

Fikir-fikirkanlah. Rancang ke hadapan. Buatlah perancangan untuk diri sendiri. Jangan ketinggalan meraih ganjaran Akhirat. Ingin tahu caranya?

Hubungi dan dapatkan nasihat dari pakar konsultan hibah/wasiat kami, Ustazah Azizah di talian 6581 9320 atau WhatsApp ke 9879 6195.

Banyak kes yang kami hadapi berlakunya pergaduhan adik-beradik pada harta pusaka selepas berlakunya kematian. Bila harta ada di depan mata, barulah kelihatan yang mana saudara dan yang mana sebaliknya.

Usah berlengah dan buatlah persediaan untuk keluarga dan diri sendiri. Masa itu lebih berharga dari emas. Emas mungkin dapat dikembalikan melalui usaha yang gigih, tetapi masa yang berlalu tidak mungkin dapat diputarkan kembali.

Kematian tidak mengenal waktu, tempat dan usia. Sudahkah anda membuat perancangan untuk diri sendiri? Apakah peninggalan harta itu hanyalah untuk diagihkan kepada ahli-ahli waris?

Bagaimana pula harta anda boleh digunakan untuk mendapat pahala yang berterusan buat diri anda sendiri?

Adakah anda menghadapi masalah yang sama? Ingin pencerahan lebih lanjut? Hubungi konsultan kami, Ustazah Azizah di talian 6581 9320 atau WhatsApp ke 9879 6195.

Dhia duduk berempat bersama suami serta anak-anaknya. Suaminya sudah tidak lagi bekerja akibat masalah kesihatan, dan Dhia serta anak angkatnya, Suhana, yang bergilir-gilir menguruskan dan menjaga bapanya yang sakit. Dhia bekerja sebagai part-time cleaner di salah satu Masjid di kawasan barat Singapura.

Harta yang mereka ada hanyalah rumah HDB dan sedikit wang simpanan. Melihat anak angkatnya Suhana yang bersungguh-sungguh menjaga mereka, Dhia bernekad bersama suami untuk memberikan harta mereka walaupun sedikit kepada Suhana, apabila mereka tiada kelak.

Persoalannya, bagaimana boleh mereka lakukan hal tersebut?

Adakah masalah anda serupa? Hubungi konsultan kami, Ustazah Azizah di 6581 9320 atau WhatsApp ke 9879 6195.

Apabila terjadinya kematian, apakah yang perlu anda selesaikan dahulu untuk si mati?
Hutang Fidyah
⬇
Puasa Bayaran
⬇
Zakat
⬇
Badal Haji (jika ada kelebihan)
⬇
Wasiat 1/3 ketepikan dahulu
⬇
Pengagihan faraid/hibah